Tuesday, August 15, 2017

Dotonbori, Osaka

Alhamdulillah masih ada sambungan.....

Lepas dah berbuka puasa bersama Nobita dan solat jamak aku pun keluarlah menerokai tanah Kansai. Tempat pertama dalam itinerary dan yang harus dituju semestinya Dotonbori. Bak kata makcik aku, 'depa ni suka berjalan malam-malam tengok lampu macam kat rumah sendiri takdak lampu' hahahha.

Waktu ni dah malam lebih kurang pukul 7.30 waktu orang Nippon balik berkerja agaknya sebab di Namba station ketika itu sangat-sangat-sangat ramai umat manusia. Ibarat di station KL Sentral lagaknya. Tapi lebih ramai dan mereka berjalan laju-laju. Terpaksalah aku jalan laju juga ikut rentak sambil baca signboard. Dalam station ramai orang, luar sation lagi laa ramai.

Datang sini sebab nak cari papan iklan Glico Man. Ahhhh Glico Man ni memang pujaan hati semua orangkah? Berpusu-pusu pelancong asing bergambar dengan Glico Man, yang dikhabarkan dah 70 tahun dia berada di situ tak pernah di ubah kemana-mana. Bagaimana ye sekeping papan iklan boleh bertahan lama dan menjadi sebutan serta ikon sebuah bandar di Osaka? Jika Kuala Lumpur perlu membina menara berkembar KLCC, Osaka steady jer dengan sebuah papan iklan yang paling humble sekali. Terletak di tepian sungai Dotonbori dan boleh dilihat dari atas jambatan Ebusu-bashi. Sungai Dotonbori ni boleh juga disusuri dengan Tombori River Cruise. Kalau beli Osaka Amazing Pass boleh pilih untuk mencuba cruise ni.

Dah jumpa Glico Man berjalan-jalanlah lagi disekitar. Disini terletaknya shopping street Shinsaibashi yang penuh dengan shopping mall, restoran jepun takoyaki / lobster / sushi, kedai arcade game, kedai jual barang comel-comel tak comel segalanyalah. Kalau banyak duit memang nak beli semuanya tapi aku jalan-jalan jer observed and enjoyed the moment. Macam kata makcik aku... tengok lampu heheheh. Apa beza shopping street di sini dengan shopping street tempat lain yang aku pernah pergi? Di sini segalanya nampak lebih mewah, susunan kedai yang teratur, cara promosikan kedai yang comel-comel semuanya... yelah tetiba jer kau akan nampak ketam dan sotong gergasi dan apa yang kau nak semua ada di sini. H&M, Uniqlo, Zara, Daiso, Family Mart, Lawson, biskut kapal, kedai 3 coins, nak yang mahal atau murah semua ada. Alhamdulilah tujuan aku mengembara bukan ke arah shopping sakan, aku shopping ala kadar jadi walaupun shopping street Dotonbori paling happening aku masih kuat mengawal napsu hehehhe.

Selain itu kat sini juga ada Ali Kitchen, terima kasih kakak manis Kak Ilah for the info. Dapatlah aku makan Chicken Briyani mewah 1,300 yen... okay tak payah convert. Portion banyak gila cukup untuk buat sahur nih. Mr Ali orang Pakistan sedang layan customer dari Tanah Arab sembang hal Dubai kena pulau dengan negara-negara Arab sambil tengok game kriket di TV. Dalam dia bersembang tu aku pasang telinga antara yang aku ingat dia bagitau kat customers yang berjalan 4km di Jepun tu is nothing for him and dia hanya perlukan 20 minit berjalan kaki unutk 4km itu. Adakah kerana itu orang-orang Jepun lebih sihat dan berusia panjang?  Dikala aku nak beredar dia tanya adakah aku dari Indonesia? Hahahaha.... indon pun indon lah. Kedai Ali Kitchen ni di bawah bangunan bahagian basement. Nak turun ke restoran ni tangga sempit jer muat-muat untuk seorang, kedai tak besar boleh muat dalam 18 orang. Ada kitchen untuk memasak, ada seorang waitress Jepun. Sebab dah kat bahagian basement data coverage pun takdak. Aku mintak password kat waitress dia bagitau 'iloveyou' ok.... fine thank you.

Agak dah kenyang perut, selesai teruja dengan Dotonbori, dah layan street performance, dah ambil udara malam aku pun pulanglah. Walaupun bila tengok jam waktu Malaysia masih awal lagi pukul 10 malam. Agak selamat berjalan di Jepun tapi dalam selamat pun kena berhati-hati. Asalkan ingat jalan pulang ke station, tau nak naik train dari platform mana dan tau nak turun mana. Namba station adalah antara station utama di sini. Ramai jer orang yang gunakan sation ni untuk ke tempat tujuan masing-masing. Jadi tak takut sangat, dan beberapa hari kat sini Namba ni dah jadi macam KL Sentral buat aku. Sebelum balik hostel beli nasi instant sampai 3 container, onigiri, air calpis buat sahur. Selain tu ada jugak aku bawak makanan dari Malaysia. Jalan di bulan puasa ni kelebihan dia kau tak terasa nak makan sangat, walaupun tak dapat try local food tapi tak mengapalah... Tokyo street kan ada di Pavilion.

Malam ni kiranya aku celebrate birthday dengan Glico Man lah atau... dengan Ali's Kitchen? Hehehehhe... Yang pasti di usia patploh barulah aku sampai ke Jepun. Diusia sebelum tu aku kenal Jepun melalui Yamapi, Ryo-chan, Takuya Kimura, Kurosagi Ichigo, JDorama, Anime, Oshin, Maero Attack, Ultraman. Di usia patplohlima tahun inshaAllah aku nak berada di suatu tempat yang aku idamkan juga. Moga dapat terus mengembara sebab Allah ciptakan dunia bukan untuk disia-siakan.

Sahur pukul 2.30 pagi, subuh pukul 3 pagi, pukul 4 pagi dah terang, suhu 22-28 darjah selsius.
Summer 2017.

Thursday, July 20, 2017

Kansai AIrport - Nankai Line

Sambung blog pasal Kansai lagi.

Sesuatu yang aku kagum sebaik menjejakkan kaki ke sini ialah sistem yang diamalkan oleh orang Jepun. Sejenis yang memudahkan semua pihak jika engkau ikut prosedur. Keluar dari flight berjalan sikit, cari train untuk transfer ke terminal. Sampai terminal kena lalu satu gate ni ramai-ramai, ada dua orang pegawai yang monitor suhu badan kita. Kalau kat monitor ada tanda merah maknanya tak sihat so kena soal siasat laa kot. Sebelum keluar dari terminal beratur kat imigresen hulur white card yang dah siap-siap isi dalam flight tadi, chop passport. Ehh tapi dia tak chop, dia tampal VOA kat passport. Lepas tu scan bag dan selesai. Semua proses ni ambil masa 15 minit.

Orang tak ramai ke masa sampai tu? Ramai, mana boleh tak ramai satu flight pun dah 300++ penumpang. Part sistem ni memang kita tak boleh nak lawan. Entah macam mana mereka buat audit kan, entah banyak mana cetificate yang perlu ada, entah macam mana semua crew mampu ikut piawaian kan? Aku yang terpaksa hadap ISO 9001:2015 setahun sekali pun menyampah kena audit. Sebab audit kita tak telus dan sekadar nak mendapatkan sijil, standard tak jaga. Ermm bosan laa sembang hal kerja.

Cuma nak bagitau setakat ni proses masuk ke Jepun paling efisyen berbanding negara lain yang pernah aku pergi. Jadinya bersyukurlah visa ke Jepun dah dimansuhkan.

Keluar terminal beli semua pass kat kaunter. Senang juga nak cari kaunter ni, buat research awal-awal apa pass yang kita nak. Dah beli, naik tingkat 2 cari train station Airport Nankai Line. Beli tiket ke Osaka-Namba station. Ada dua jenis train, express train dan train yang stop setiap station. Orang kaunter tu pun jujur, dia akan tanya nak train yang bayar mahal ke murah. Dari Kansai Airport ke Osaka ¥920.

Perjalanan dari Kansai Airport ke Osaka mengambil masa dalam 45 minit. Sepanjang perjalanan dalam train aku berdiri dan perhati bentuk bangunan, parks, resident area dan orang-orangnya. Dari pembacaan aku dapat tau Kansai Airport terletak di sebuah pulau buatan. Dari dalam train boleh nampak laut yang memisahkan pulau buatan ini dengan tanah besar. Di laluan train kebanyakannya adalah kawasan perumahan. Dengan rumah yang sebiji bersaiz sederhana, rumah teres berkembar dan rumah flat 4-5 tingkat. Aku tak nampak kondo, mungkin bukan di laluan ini. Ada pula disebelah rumah itu tanah sekangkang kera yang dijadikan sawah padi, kebun-kebun sayur. Ada taman-taman yang kebanyakannya penuh dengan anak-anak Jepun bermain baseball. Sampai di Namba stesen hampir jam 5.30 petang. Dari Namba naik lagi train ke Sakuragawa dan dari situ jalan sikit dalam 5 minit dah sampai hostel.

Sebolehnya bila travel aku elakkan dari sampai ke hostel sebelum malam. Bila hari dah gelap susah pula nak cari jalan ke hostel. Selepas google lokasi Briller Sakura Hostel sampailah aku ke hostel paling comel pernah aku book. Dari luar bangunan cuma nampak pintu warna pink. Pintu seketul ala-ala doraemon tu bila dibuka terus nampak tangga. Sebelah kiri tangga ada lobby/pantry yang menempatkan fridge, TV, microwave, sofa, sinki, bar table & stools. Ruang lobby ni kecik jer tapi kalau dah nama dia Jepun, pandailah mereka adjust tempat ni jadi 2 in 1.

Reception counter dan female dorm kat tingkat satu, mixed dorm tingkat 2. Di setiap floor ada bathroom yang bersih gila! Hostel ni agak baru, selesa sangat, 4 malam ¥6000. Tak jauh dari train station, walaupun ramai yang prefer stay area Namba/Dotonbori tapi aku sukalah Briller Sakura sebab tak sibuk sangat kawasan ni. Kat bawah ada restaurant dan kedai dobi. Cuma satu yang kurang, sini takde iron....baju/tudung kedut kau redha ajerlah kak!

Ruang dalam dorm ni agak besar, satu dorm maybe ada 16-20 katil. Ada space untik bersolat, ada locker kecil, air-cond sedap, setiap katil ditutupi langsir (aku suka konsep privacy camni), ada lampu. Boleh tukar tuala setiap hari dan bila nak check-out tinggalkan ajer kunci hostel & locker kat reception counter bila-bila suka. Prosedur check-in/check-out yang paling mudah.

Masa ni dah summer sepatutnya, waktu siang panjang 16 jam, subuh pukul 3 pagi. Inilah pengalaman pertama aku bersahur, berpuasa dan berbuka puasa di perantauan. Seronoknya jadi perantau merasalah berbuka puasa dengan Nobita. Aihhhhh rindunya. Bila disebut-sebut makin rindu, makin teringat-ingat suasana berbuka puasa di pantry hostel ditemani strangers. Pengalaman kita berbeza, tak dijual dimana-mana dan bukan untuk berlumba dengan sesiapa. Ianya lebih kepada mengajar kita jadi lebih baik.

Okay bersambung....

Sunday, July 2, 2017

Kansai, Japan (9/6/17 - 13/6/17)

Hai blog yang dah lama sepi. Terasa nak menulis sebuah catatan pengembaraan ke Jepun. Tulis kat facebook tak dapat nak syok sendiri. Blogging jer yang dapat memuaskan hati sendiri dengan penulisan sesuka hati tanpa peduli perasaan orang lain. Lagipun siapalah yang suka baca blog sekarang kan?

Aku kena catat pengembaraan ke Jepun ni sebab terlalu adventurous! AirAsia bila ada tiket promo susah juga kita nak tolak. Bayangkan tiket sehala pergi Kansai boleh dapat RM99, gila ker nak tolak? Mengigil juga tangan masa nak buat payment tu. Bukan sebab murah sangat tapi tengah berfikir mampu ke aku hidup kat negara Jepun nih? Pergi seorang diri lak tu, bulan puasa lak tu, terbang minggu depan lak tu dan tak buat research apa langsung pasal Jepun. Tapi selepas aku cuba bertenang dan percaya apa yang aku buat nih betul aku pun zasss zasss kan debit card.

Alhamdulillah aku sangat waras ketika itu hahahahha.

Beberapa minggu sebelum tu, duk bersembang dengan kawan. Kitorang sama-sama teringin nak merasai pengalaman berpuasa di negara orang. Then kawan tu cakap, nantilah dah tua-tua sikit boleh kumpul kekuatan untuk cuba pengalaman baru. Sekarang rasanya memang dah tua pun, jadi inilah masa terbaik! Selain mahu mencuba pengalaman baru, faktor nak meraikan umur baru turut menjadi sebab pengembaraan paling adventure selama hidup 40 tahun ini. Ye......EMPAT PULUH TAHUN....

Alhamdulillah.

Jadi...aku beli tiket seminggu sebelum tarikh penerbangan. Aku ada seminggu nak buat itinerary, nak ambil tahu pasal Osaka, Nara dan Kyoto, nak carik hostel, nak cari restoran halal, nak tau sistem pengangkutan di Jepun, nak tau macam mana nak bergerak dari point A ke point B ke point C bla bla bla... nak makan apa masa berbuka puasa kat sana nanti dan nak bawa duit Yen berapa banyak nih? Semua persiapan dalam masa seminggu. Sekali lagi aku tenang menghadapi semua tu. Pengembaraan kena diteruskan, inshaAllah nanti Allah hantar bantuan dalam bentuk kelapangan fikiran contohnya. Dalam hal buat research last minit nih aku sangat berterima kasih kat page facebook "Road to Japan". Cool gila kot semua members dalam group ni, masing-masing pakat share info. Tak lokek langsung dengan informasi, dari sinilah aku tau pasal pass-pass yang dapat menjimatkan kos pengangkutan.

So yeah... itinerary siap, hostel murah tapi selesa dah book, dah tau nak ambil pass apa, dah tau macam mana nak bergerak dari sini ke situ ke sana, dah beli data sim card, travel insurance, dah tekad nak ke Jepun seorang diri dan tak sangka cepat betul jodoh kita sampai. Genap 40 tahun kehidupan di dunia aku jejakkan kaki ke Jepun. 9 June 2017 tarikh dimana dada aku sesak dengan keterujaan, kepala ku penuh dengan perancangan, senyuman ku terpaling lebar sekali dan aku sampai ke negara baru. Negara Doraemon, Ultraman, Super Mario, Oshin, Maero Attack, Bleach, Orange Range, Mongol 800, Yamapi, Ryo-kun, Maki-chan....aaaaahhhh terlalu banyak pengaruh Jepun tanpa aku sedar telah merasuk diri. Best sangat ke Jepun nih?

Ini yang aku dapat melalui pemerhatian terhadap orang-orang Jepun, Kansai terutamanya :-
  • Orangnya pendiam tapi bila kita tanya sesuatu mereka cuba membantu.
  • Kalau berkumpulan mereka tak senyap mana pun, kecoh jugak menjoyah.
  • Suka pakaian yang casual, sopan dengan warna-warna basic hitam, putih, dark blue. Susah nak tengok mereka pakai baju warna terang.
  • Cashier & sales assistant yang terlalu menghormati pelanggan. Kita dah "hait-hait" banyak kali diorang tak habis greet customer lagi. 
  • Cashier terima duit & credit card dari customer dengan kedua-dua belah tangan. Mungkin itu S.O.P mereka.
  • Sentiasa berjalan laju tanda menghargai waktu, mungkin? Nak kata mengejar train tak juga sebab train setiap 3 minit sentiasa ada. Kadang aku lak rasa bersalah sebab orang belakang kena slow down ikut rentak aku. Ada satu ketika cepat-cepat aku stop tepi tiang bagi laluan kat dorang.
  • Mereka kelihatan sangat sibuk, sangat komited, sangat berkerja keras dan menghargai tetamu (pelancong).
  • Terlalu menjaga kebersihan. Ada seorang auntie ni duk menyapu kawasan luar kedai tapi aku tak nampak sampah pun. Aku duk perhati dia sapu sungguh-sungguh. Mungkin itu S.O.P yang dia kena ikut; menyapu di waktu sekian-sekian?
  • Suka berjalan dan menikmati kehidupan. Terjumpa seorang nenek ni dah tua sangat berjalan terbongkok-bongkok tapi tetap mampu melintas jalan. Dan kedai-kedai game penuh dengan atuk-atuk.
  • Selain train, basikal adalah antara pengangkutan yang biasa dilihat. Mungkin dari rumah diorang naik basikal ke train station sebab nampak banyak basikal parking kat kawasan sekitar station.

Namun begitu, susah juga aku nak berkawan-kawan dengan orang Jepun ni. Macam aku cakap tadi diorang pendiam sikit, takde nak senyum kat kita tak tentu pasal. Kalau kat Korea bila naik train ada juga 2-3 orang ahjushi yang tanya datang dari mana? Orang Jepun tak suka menyibuk agaknya. Entahlah aku cuma spent 5 days 4 nights jer pun kat negara matahari terbit ni. Tak boleh nak buat penilaian 100%. Anyway aku merasa selamat berada di tengah-tengah kota yang sibuk dengan manusia yang tak pernah surut berkejaran ke sana sini dan tak peduli apa yang aku pakai sebagai penutup kepala ni.

Ada suatu ketika aku tersedar aku seorang jer orang melayu dalam train ni, aku seorang jer yang pakai tudung, aku seorang jer yang yang berkulit gelap tapi tetap aku tak merasa asing. Dalam banyak-banyak trip, trip kali nih yang paling sikit jumpa melayu. Indahnya

p/s : berdoalah post seterusnya bukan di tahun hadapan heheheh.

Thursday, May 25, 2017

Overland: Hat Yai - Krabi (Part 6)

Assalammualaikum

pic. google

Aktiviti hari ketiga di Krabi ini langsung tak termasuk dalam itinerary. Aktiviti yang aku buat secara
spontan atas alasan duit bhat hampir kurang, mencari aktiviti yang tak perlu belanja tinggi, mahu mencuba aktiviti tak melibatkan air dan apa salahnya aku mencuba aktiviti hiking pula.

viewpoint number one

Malam sebelum hiking aku dah daftar nama kat reception kaunter Pak Up Hostel untuk join hiking ke Naga Trail. Masa tu aku orang ke-21 yang register, jadi aku tak risau sangat bila berada dalam kumpulan yang ramai. Lepas register aku google info pasal Naga Trail, review dari travelers kat Tripadvisor semuanya kata berbaloi-baloi panjat trail nih. Tak perlu stamina yang bombastic sangat pun takpa, pakai selipar pun boleh, janji bawa air yang mencukupi. Trail tak panjang cuma 3.7km tapi curam, banyak pokok-pokok dan akar-akar besar serta berbatu-batu. Okay i can do this... aku cakap dalam hati.

Pagi sebelum ke Naga Trail aku check-out, simpan bag kat Pak Up Hostel dan tunggu teksi yang akan membawa kitorang ke sana. 'Kitorang' disini merujuk kepada ramai sangat orang... penuh sebuah teksi 10 seater, sebuah kereta pick-up 15 orang dan beberapa biji motor yang menuju ke Naga Trail. Mat salleh nih sempoi jer ride motorbike tak pakai baju.. .seluar pakai laaa. Yang perempuan pun sama... eh dorang pakai baju, maksud aku sempoi jer merempit. Rugi juga aku nih tak pandai merempit, kalau tidak mau lagi jauh langkah aku kat Krabi. Naik teksi 150 Bhat seorang return dan bayaran masuk ke Naga Trail 20 Bhat. Murah compare dengan pakej Phi Phi Island 650 Bhat seorang which is aku tak mampu. Travel tak perlu duit yang banyak, cuba minimize kan your money and maximize your experience. Gituuu... melainkan kalau travel dengan kakak-kawan-kau-yang-banyak-duit-taktau-nak-buat-apa errrr.....

Perjalanan dari hostel ke Naga trail melalui perkampungan orang Islam sebab aku perhatikan banyak surau-surau di sepanjang jalan. Ramai juga orang perempuan bertudung yang bawa motor atau berjalan kaki. Sebelum sampai ke Naga Trail akan dihiasi dengan pemandangan tepi laut. Dalam teksi nih aku layan diri sendiri jer, minah-minah salleh semua sembang kencang dengan bahasa masing-masing. Diorang ni ada yang dari German, Netherlands, France... eh taktau laa aku nak bezakan. Dan semuanya muda-muda...ada seorang tu dari Switzerland umur 21 dah travel sorang-sorang. Budaya travel nih memang dah jadi kebiasaan pada mereka agaknya. Mungkin pada orang Asia umur 21 tahun dianggap masih mentah dan tak diberi kepercayaan untuk mengembara jauh-jauh bersendirian. Mungkin kena didik anak-anak dari awal untuk berdikari dan bekalkan ilmu yang cukup supaya mak-bapak pun tak risau nak lepaskan anak-anak.

 

Okay laaa jom pergi daki Naga trail atau dalam nama Thailand dia Tab Kak-Hang Nak Hill. Lain macam betul semangat aku nak mendaki nih. Tak pernah kut aku mendaki mana-mana bukit. Jadi sebelum mendaki aku dah set dalam kepala nak kekalkan momentum ikut langkah group mat salleh nih semua. Tak nak ketinggalan jauh dan aku mulakan langkah di tengah-tengah kumpulan. Lima belas minit pertama gembira tak terkata, trail pun cantik, dorang bergerak tak laju tapi konsisten melangkah. Aku masih boleh ikut lagi sebelum sampai ke trail yang sedikit sukar sebab banyak halangan batu-batu dan akar-akar pokok. Ok lagi tu sampai lama kelamaan aku dah mula berpeluh, jantung mengepam darah laju-laju, kaki dah berat melangkah dan akhirnya aku mula berhenti ke tepi bagi laluan pada orang belakang.

Aku toleh ke belakang tengok ada 3 orang perempuan dari group yang sama, melangkah perlahan sama macam aku. Kitorang jalan sama-sama sambil diorang pun mengeluh dan tertanya-tanya apesal group depan tu jalan laju sangat. Sekejap-sekejap kitorang berhenti rehat dan masa tu aku rasa nak patah balik jer dah. Tapi dah sampai jauh-jauh ni, tak tentu bila lagi boleh datang sini, kalau patah balik lagi rugi besar kan. Jalan jer laa macam siput pun dan akhirnya aku tak nampak dah kelibat 3 orang perempuan tadi. Jeng jeng jeng seram tak kena tinggal dalam hutan sorang diri? Tak seram sebab ada music orkestra live dalam hutan ni. Serius bunyi serangga dia macam konsert live tau, satu spesis serangga berbunyi spesis yang lain bersahut-sahutan. Dalam menikmati konsert live tu kaki tetap minta direhatkan berkali-kali, sah laa aku akan jadi orang terakhir dari group ni yang sampai ke puncak.

Alhamdulillah walaupun trail sangat mencabar tapi anak panah sepanjang laluan sangat-sangat membantu. Mudah untuk di ikuti dan aku berdoa jer agar tak sesat dalam hutan. Hati rasa lega bila jumpa pendaki-pendaki yang mula turun dari bukit nih, agaknya seawal pagi dah mulakan pendakian. Asal jumpa jer sesiapa aku akan tanya 'jauh lagi ke?' sebab nak naikkan semangat. Jumpa beberapa anak-anak mat salleh umur 8 ke 10 tahun yang turun sepanjang mendaki ni. Tak tercunggap-cungap pun relaks jer mandi peluh.

Sebelum sampai ke puncak  ada air terjun, tapi aku skip air terjun ni dan aku percaya group yang aku follow pun tak pergi ke laluan air terjun nih. Sebab tak cukup masa, aku pun taknak buang masa takut nanti aku sampai ke puncak diorang dah nak balik pulak. Makin jauh mendaki laluan menjadi semakin curam, penuh dengan batu-batu besar dan tajam, ada batang-batang pokok besar gedabak tumbang menghalang laluan. Nak tak nak kena redah juga dan akkhirnya syukur Alhamdulillah sampai juga  ke viewpoint pertama. Tapi belum sampai puncak lagi, kena daki sikitttttt jer lagi tuu.

Kepuasan itu diraikan sendirian takde sesiapa di viewpoint pertama ni sebab semua dah bergerak ke viewpoint kedua. Berhenti di sini ambil angin nikmatnya dapat enjoy scenery dari puncak bukit penat pun hilang sekejap. Pemandangan seluas ini kita dapat lihat bila berada di atas, di bawah pemandangannya tak sama.

Dari viewpoint pertama kena mendaki lagi 1km melalui pokok-pokok renek pula. Laluan pun dah tak berapa curam macam mula-mula tadi. Kalau tadi penuh pokok-pokok besar dan redup jer, yang ni dah nak hampir ke puncak pokok pun tak banyak dan terasa panas mentari. Akhirya....yeay viewpoint kedua! Tak sangka berjaya sampai ke sini. Viewpoint kedua lebih luas dari yang pertama tadi. Memang port cantik untuk ambil gambar. Masalahnya siapa nak snap gambar aku huuhuu. Dari sini dah boleh dengar suara-suara group members aku tadi.. nak dekat sampai puncak laa tu maknanya. Tapi aku tengok makin bertambah susah pula laluan nih....

Macam ni haaa.
Merangkak.. 

Kalau dah macam ni bukan mendaki lagi dah kena merangkak pulak tau. Takpee sikit jer lagi pujuk hatiku kepada kakiku.

Akhirnya Alhamdulillah sampai ke puncak Naga. Tetibe ada seorang member group nih teriak 'yeah you've made it!' hahahha diorang ingat aku dah give-up patah balik. Cissssssdell. Anyway terasa sangat kepuasan dapat jejak puncak Naga Trail, berpeluh sakan hakak tau, kaki yang tadi berat laju jer melangkah nak join geng yang sedang excited bergambar tu. Diorang pun cepat-cepat suruh aku posing, yang aku ni taktau pape pergi jer laa duduk kat kepala 'naga' tu. Bila tengok gambar... haaaa begini rupanya.


Best betul sampai ke puncak. Ni pengalaman pertama daki bukit / gunung. Aku tak tau hiking ni susah gilaa. Kalau aku tau memang aku tak buat perangai gamble camni. Tapi elok juga aku tak tahu sebab dari tak tahu aku jadi tahu dan aku enjoy aktiviti hiking ni dan bila penat aku dapat tidur yang paling berkualiti dan kaki kejung 3 hari! Semua tuuu berbaloi!

Monday, May 23, 2016

Overland: Hat Yai - Krabi (Part 5)

Assalammualaikum.


Hari ketiga di Thailand malam kedua di Krabi. Macam biasa, kenalah cari makan di Night Market. Asyik makan malam jer, breakfast bila? Hostel yang aku stay nih, Pak Up Hostel tak sediakan breakfast dan di area Krabi susah nak jumpa kedai makan yang buka pagi-pagi. Malam memang banyak kedai makan, takde masalah. Jadi carilah hotel/hostel di Krabi yang sediakan sarapan pagi. At least dapat kopi secawan, roti tiga keping dah cukup kenyang kot... bagi aku laaa. Nasi lemak takde minta maaf. Sarapan pagi aku setiap pagi ke 7-Eleven atau Family Mart. Beli hotdog Halal, buah pisang 2 biji, Green Tea (sedap weh) atau yogurt.. sebab aku risau perut meragam jadi bekalkan perut dengan yogurt. Hotdog tu sepaket ada 4 ketul, minta staff 7-E panaskan dan makan dalam kedai berair-con sejuk tu.

a friend like Joy is enjoyable to talk to :)

Malam kedua ni aku pergi Night Market dengan kawan baru, Joy nama dia asal dari Bangkok. Aku perasan si Joy ni walaupun dia orang Thailand tapi dia tak cari orang Thailand untuk dibuat kawan. Dia selesa berkawan dengan pelancong asing. Bila travel aku selalu jumpa orang Malaysia yang travel in group dan not so friendly bila jumpa orang Malaysia yang lain. Then terus andaikan mereka-mereka itu sombong. Padahal bila difikirkan balik aku pun sombong juga hahaha setakat senyum takde nak borak sangat. Samalah dengan si Joy ni bila dia treat orang yang senegara dengan dia. Tapi dengan orang lain, aku contohnya semuaa benda dia cerita. Dan aku pun selesa jer sembang dengan dia. 

Hairan juga aku, sampailah aku buat konklusi sendiri. Kita travel sebab nak mengenali cara hidup orang dari negara lain, yang dari negara sendiri ni banyak yang kita dah tahu. Pendapat aku laa, mungkin orang lain ada pendapat sendiri. Yang pasti aku dah tak kisah orang Malaysia nak kekwat bila pergi oversea, aku senyum jer.. kan senyum tu sedekah. Kalau nak buat aku halimunan pun pedahal... pergi travel pakai duit masing-masing. Kalau terjumpa, senyum dan kalau dia ajak sembang, kita sembang. Seeloknya kita sembang, manatau kawan tu ada info best-best yang boleh dia share. Tapi kalau tak, tak kisah pun.

Joy cerita yang ini adalah pengalaman pertama dia travel sorang-sorang, mulanya dia nak pergi Cambodia tengok Angkor Wat. Tapi since first time dia solo travel, jadi dia decided to travel in her own country. Samalaaa dengan aku, aku pergi Langkawi dulu kot. Dia kata lagi kat Krabi ni semua experience yang dia kutip adalah bersifat kali pertama. First time snorkeling, first time stay hostel - mixed dorm pulak tu, first time naik flight sorang-sorang, first time itu ini. Banyak.... aku pun dah lupa. Yang paling best aku tanya why do you travel alone? Dia kata sebab putus cinta, tragik kot cara dia putus cinta tuuu. Aku laaa yang menjadi pendengar, nasib baik si Joy nih kuat takdela nak nangih-nangih kalau nangih jenuh pulak aku nak pujuk. Atau mungkin dah banyak kali dia nangih kot, mana kita tau. Sempat aku suruh Joy datang Langkawi tapi dia tak tau Langkawi kat mana, aku suruh google jer. 

playground tutup, dan dorm full.

Aku ajak Joy hiking ke Naga Trail keesokkan pagi, tapi Joy kata flight dia esok pagi pukul 7. Lepas tu dia ajak pergi Playground lepas pusing Night Market. Ada apa kat Playground aku tanya, dia kata ada game Giant Jenga which is menurut Joy dia memang pandai main Jenga block tu. Malam pertama aku tidur kat hostel ni, memang riuh playground kat bawah tu. Kata Joy masa tu ada game, siapa kalah kena denda dan dia asyik kalah jer. Suka aku tengok si Joy ni enjoy life lepas putus cinta, walaupun still tak boleh move on tapi takdelaa nak meratap hiba mengurung diri. Biarlah cinta sahaja yang buta, kita yang celik ni rugi bila membutakan hati. Okeh malangnya... ataupun sebenarnya syukurnya malam tu playground tutup.. hostel cancel semua aktiviti kat playground sebab esok nak pergi hiking. Yay!

Halal Thailand  

Eh jom laa jalan-jalan Night Market tengok makan apa lak yang sedap malam nih. Aku beli Pad Thai yang nampak macam keow tiau goreng yang ditabur kacang tumbuk dan chili flake. Pedas sungguh chili flake dia tak boleh nak cerita, letak sikit jer lain kali. Dalam pedas tu aku beli sampai dua. Satu makan kat Night Market satu lagi bawak balik hostel untuk breakfast esok pagi. Kemudain beli banana nutella pancake yang ramai duk tercari-cari bila datang Thailand. Aku harap tak lama lagi banana nutella pancake tu viral kat Malaysia macam pisang goreng cheese. Senang kot nak buat dia, macam roti canai.. bubuh pisang kat dalam, goreng garing kemudian sapu chocolate nutella lebih. Jual 3 ringgit dah laa kan. Hehehe tak ingat lak aku beli berapa bhat.

kedai cenderamata dan cenderahati, dari mata pergi ke hati

Memandangkan esok lepas aktiviti hiking aku akan check-out dari Krabi dan stay kat Ao Nang, so aku pun mencari la souvenir. Ada satu kedai khas untuk souvenir dan yang paling best pekedai tu bagitau aku boleh post postcard ke Malaysia. Stamp 15 bhat sahaja dan akan sampai paling lambat pun 3 minggu. Tak pernah aku travel kemana-mana dan hantar postcard kat sesiapa. Aku fkir why not, kita cuba-cuba hantar kalau sampai Alhmadulillah bolehlah hantar lagi.

tak beli sebab mahal dan tiada keperluan untuk 
membawa buluh pulang ke Malaysia

Berjalan-jalan lagi beli fruit juice, Joy pulak beli air mojito cocktail tah apa ke benda nama dia. Air yang di isi ke dalam buluh. Dia kata nak bawak balik buluh tu buat souvenir kat diri sendiri. Dah beli macam-macam cari meja, duduk dan makan sambil dengar mini live concert. Lagu malam tu semua genre sedih, lagu untuk orang putus cinta macam Joy -- dia kata. Seronok pulak sembang pasal si Joy nieh, nanti kalau aku sesat ke Bangkok boleh laa cari dia.

the amateur